Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčivé Bylinky Ameriky

25. 2. 2018

Zde jsou nejlepší domácí úkoly, které mi přišl. 

 

Milá paní profesorko,

 

podobně jako vy i já pocházím z Anglie, takže pro mě většina bylin Ameriky jsou také nové. S pomocí různých knih jsem vám sestavila pár léčivých bylin, které mi přišly nějak zajímavé.

 

První z nich je například taková trnitá dvaceticentimetrová liána s roztomilým názvem Kočičí dráp. Roste v amazonském deštném pralese a obsahuje prý mnoho alkaloidů. Kůra se připravuje na zhotovení čaje. Má prý protinádorové, antibakteriální a vůbec anti všechno, co vás zrovna napadne ( v lékařském okruhu). Má dobré účinky na imunitu, nervový systém a je dobrým podpůrným prostředek při chemoterapii. Co bych o ní mohla ještě říct? Říká se jí kočičí dráp kvůli jejím trnům, které připomínají kočičí drápy.

 

Dále další rostlina s roztomilým názvem Muňa - Muňa (připomíná mi to moji tetičku kdykoliv mě uvidí) a další rostlina, která má detoxikační účinky. Skvělá na trávení, tlumí kašel a je to posvátná květina Inků. Plus je opravdu moc hezká.

 

Jako další bych vám ráda předvedla keř s méně romantickým názvem než ty předchozí - Manayupa (ale zní to jako hezké jméno, připomeňte mi to, až se mi narodí dcerka) je nejen detoxikační a působící na nervový systém, ale má prý moc navrátit přízeň ztraceného člověka (tohle si zapíšu na horší časy). K jejím více reálnějším účinkům se ještě dá připočítat pomoc při spalování, alergiích, astmatu, zánětu ledvin, ledvin, podporuje trávení. Uvolňuje křeče a odstraňuje bolest. Sbírá se celá její nadzemní část. Má hluboké kořeny, plazivé lodyhy a oválné lístky.

 

Další na řadě je Caihua. Bylina je sama o sobě dlouhá až pět metrů, lodyha je tenká a rozvětvená. Používají se hlavně její plody (bez semínek i se semínkami), mezi její domorodé využití patří například léčba vysokého tlaku, vysoké hladiny cholesterolu, očista krevní stěny, snížení hladiny cukru či podpora léčby roztroušené sklerózy. Přijde mi, že by tohle babička mohla využít, protože má skoro všechno.

 

Bože, toho je. No, nebudu se tolik litovat a radši skočím k další rostlině. Tou je Líčidlo americké (docela nenápadný výraz) a byl používán původními obyvateli Ameriky dvěma způsoby; vnitřně jako dávidlo (proboha, kdo by do toho dobrovolně šel?) nebo zvenčí (fakt nevím, jak výraz 'venku na těle' vyjádřit lépe) na kožní onemocnění. Indiáni ho avšak znali také jako projímadlo. Bože. A co je horší - semena a plody žvýkají apalačtí obyvatelé dodnes. A co je ještě horší - žvýkají ji i přes to, že rostlina je silně jedovatá! Z pohledu Angličana mi tyhle informace přijdou naprosto bláznivé. Copak ti Američani jsou úplně padlí na hlavu?

 

Heather McMahon

Studentka, 1. ročník

Bouřlivák

 

 

Léčivé bylinky Ameriky

Jak jsem vám již říkala první hodinu, tady v Americe jsem vlastně nováček. Celý svůj život jsem žila v Anglii. Takže bych byla moc ráda, kdyby jste si zahráli na takového mého průvodce a představili mi léčivé bylinky, které mají původ tady v Americe a v Anglii je neznáme. Kreativitě se meze nekladou. Nesmí být vymyšlené, musí být vlastními slovy. A délka nejméně 400 slov

Léčivé bylinky naší země

 

Paní profesorko,

bude mi opravdu velkým potěšením, představit vám americkou flóru. Aby to nebylo jen nudné povídání, dovolím si vás vzít na malou procházku na kouzelnou louku, kde kvetou i podzimní květiny na jaře a naopak. Vezměte si na sebe prosím něco, u čeho nevadí, když se to zašpiní, protože já jsem poměrně nešikovný člověk a většinou, když zakopnu, chytnu se kohokoliv jako poslední záchrany. Většinou to však nefunguje a oba dva se svalíme na zem. Pokusím se tuto mu schopnost omezit, alespoň na tu dobu, kdy mi budete po boku. No, můžeme vyrazit?

 

Pokud se nyní podíváte doprava, máte možnost si prohlédnout prvotřídní kousek Hlavěnky dávivé. Je to málo známá rostlina kvetoucí hlavně ve světlých lesích Jižní Ameriky. V některých oblastech Ameriky přidávají listy do nápoje "ayahuasca", neboť zesilují jeho halucinogenní účinky. V lékařství se droga používá k zlepšení odkašlávání a při léčbě dyzenterie. Kořeny této květiny mohou být až smrtelně jedovaté. Abyste si nemusela klekat, ráda vám přiblížím její vzhled. Jedná se o bylinku s plazivým oddenkem, z něhož vyrůstají vedle nitkovitých kořenů také růžencovité kořeny, pro které se také bylina pěstuje. Plodem je drobná, vejcovitá, dvousemenná, temně fialová peckovice.

 

Pozor! Málem jste šlápla na jednu velmi zajímavou rostlinku. Jmenuje se Talinum a stejně jako Hlavěnka není moc známá. Abych vám ji trochu přiblížila, musela jsem provést poměrně velké prohledávání knihovny, jak doma, tak i v Ilvermorny. No, takže, začala bych asi tím, že vám ji popíšu. Je to jednoletá bylina a její kořeny jsou svazčité, dužnaté a rozvětvené. Květenství má velké množství drobných růžově červených kvítků. No, její plody jsou velmi malé. Jsou to přibližně tři milimetry velké tobolky, které obsahují velké množství malých, černých a lesklých semen. Patří mezi posilující a povzbuzující prostředky upravující narušené životní funkce organismu. Užívá se při horečnatých a plicních onemocněních doprovázených kašlem a večerním pocením.

 

Hned vedle ní se nachází má oblíbená bylinka. Je to Orleáník barvířský. Jako většina bylin v tomto seznamu je i ona léčivá. Plody oreláníku chrání oči před UV zářením a zabraňují předčasnému stárnutí. Listy mají protizánětlivé vlastnosti, léčí různá kožní onemocnění a pomáhají při trávení. Všechny části rostliny mají vlastnosti snižující hladinu glukózy v krvi. Odvar z listů a alkoholu se maže na kůži, uklidňuje řadu kožních onemocnění (popáleniny, řezné rány, tržné rány a další) a ve formě slabšího odvaru se pak používá k léčbě vaginálních infekcí. Čaje z listů oreláníku se používají k léčbě průjmu a ke zmírnění příznaků úplavice.

 

Tady opatrně. Vždycky tady zakopnu, jo, přesně takhle. Jste v pořádku? Možná jsem vás měla varovat dříve, že? Sakra! Au! No, alespoň v této situaci nejste sama. Říkala jsem vám, že zde vždy zakopnu, ne? Jé hele! Tady je další bylina, ani jsem o ní nevěděla. No nic, myslím, že tohle je Líčidlo jedlé. Tohle je opravdu velmi malý exemplář. Některé z těchto květin mohou být až dva metry dlouhé! No není to šílené? Její název je však klamavý, nedoporučovala bych vám ji ochutnat. Je totiž pro nás, savce, nepoživatelná a někdy dokonce až jedovatá! I přes její nepoživatelnost má několik blahodárných účinků. Její kořeny mohou sloužit, jako výborný lék například proti revmatu, revmatické artritidě a také jsou výbornými pomocníky při léčení žlázové horečky nebo na pročištění lymfatické soustavy.

 

Teď, když jsme se dostaly přes tu část, na které jsme obě dvě zakoply, mohu vám představit další květinu. A tou je -chvilka napětí- Zavinutka podvojná. Bohužel to bude dnes poslední květina, kterou vám představím. Jak jistě můžete vidět, je to opravdu impozantní květina! A to, představte si, ještě ani nedosahuje svého plného vzrůstu. Může totiž být vysoká až 150 centimetrů. Její plochý, bohatě rozvětvený kořenový systém se rychle rozrůstá do šířky a zavinutka brzy vytváří husté porosty. Celá rostlina aromaticky voní. Já nevím jak vy, ale já osobně miluji její rudou barvu, no, teď vám povyprávím o jejích léčebných účincích. Byla užívána jako protirevmatický lék a jako prostředek pro podporu trávení. Také ji můžeme používat při horečnatém kataru horních cest dýchacích a při zimnici spojené s třesavkou. Dobře také působí při zánětu průdušek, zmírňuje zažívací potíže včetně žaludeční neurózy. Bylina má také uklidňující účinky a je možné ji použít jako mírný uspávací prostředek. Je možné ji také použít ve formě kloktadla při bolestech v krku. Zavinutkový olej by dokonce mezi indiány proslulým prostředkem pro masáže při bolestech zad! No není to zajímavá rostlina? Podle mě určitě ano!

 

Bohužel se s vámi už budu muset rozloučit, ale kdybyste o amerických bylinách chtěla vědět i něco více, nebojte se mě znovu zeptat. Jako odškodnění za vaše rozbitá kolena bych vám chtěla věnovat semínka Zavinutky podvojné- mé nejoblíbenější květiny. Věřím, že je využijete dobře, Zatím na shledanou paní profesorko!

 

Jenina Swanson

Studentka 1. ročníku,

Kolej: Rohatý had.